A Göncöl Néptáncegyüttes

A Göncöl Néptáncegyüttes 2012 őszén alakult Óbudán, miután a Csiki Gergely néptáncpedagógus által két évvel korábban életre hívott, felnőtteknek szóló néptánctanfolyam túlnőtt saját magán és az ott heti rendszerességgel táncolók egyre nagyobb kedvet éreztek a komolyabb munkához, a nagyobb időráfordítással, több próbával, fellépésekkel járó táncos lét megismeréséhez.

A csapat annak idején a néptáncos gyerekek szüleinek szorgalmazására jött létre, akik a kicsiket látva kaptak kedvet a népi kultúra effajta műveléséhez. A korábban apáról fiúra örökített hagyomány így tehát megfordulni látszik, hisz ez esetben épp a gyerekek voltak azok, akik megismertették a magyar néptáncot szüleikkel.

A lelkes felnőttekből álló csapat mellett 2013 őszétől több korosztály is képviselteti magát az együttesben jelenleg négy csoportra bontva. A legkisebbek, a Göncöl Csikók tagjai óvodás, illetve 1. és 2. osztályos gyerekek. A Kis Göncöl főként felső tagozatos gyerekekből áll, akiknek többsége kiskora óta táncol. A Göncöl csoportot fiatal felnőttek alkotják, akik sok éves tapasztalattal rendelkező táncosok. Az alapító csapat, a Nagy Göncöl tagjainak többsége korábban nem rendelkezett táncos előképzettséggel. Sokan csak néhány évvel ezelőtt tették meg első táncos lépéseiket. A folyamatos utánpótlást a lelkes óvodások biztosítják.

A Göncöl nem csupán táncosok egy csoportja, hanem egy olyan közösség, amelyben a családtagok, ismerősök, támogatók is aktív részesei az együttes életének. A különböző generációkat a tánc szeretete köti össze. Az együttes rendhagyó módon nem csak a táncosokra koncentráló, zárt közösség kíván lenni, hanem a családtagoktól, barátoktól kezdve az utca emberéig igyekszik mindenkit bevonni tevékenységébe.

A Göncöl igyekszik ráirányítani a figyelmet a néphagyományok szépségére, valamint ápolásuk fontosságára. Ez a célja a számos saját szervezésű programnak és rendezvénynek is. Megalakulása óta az együttes felkéréseinek száma egyre nő.

A Göncöl 2013 nyarától alapítványi keretek között működik.

A Göncöl szekerére bárki felülhet: az együttes folyamatosan várja a csatlakozni vágyó, táncolni szerető kicsik és nagyok jelentkezését.