2015 is eseménydús év volt a Göncöl Néptáncegyüttes számára.

A tavalyi évhez hasonlóan idén is több rendhagyó programot valósítottunk meg, részt vettünk számos III. kerületi rendezvényen és sikerrel szerepeltünk a szakmai megmérettetéseken.

Januárban a Magyar Kultúra Napja alkalmából tánc-, illetve népviseletbemutatót, valamint táncházat tartottunk. Februárban felléptünk a Bárczi Géza Általános Iskola jubileumi rendezvényén és az óbudai Polgári Bálon. A március 15-i nemzeti ünnepünk alkalmából műsort és táncházat tartottunk a Civil Házban és a Csillaghegyi Közösségi Házban. Idén is megszerveztük a hagyományos húsvéti locsolkodásunkat, mely során népviseletben locsoltuk végig a kerültben lakó ismerőseinket; ezzel is demonstrálva, hogy népszokásainkat városi környezetben is ugyanolyan büszkén lehet ápolni. Immár harmadik alkalommal elevenítettük fel a zöldág-járás népszokását a Római-parton, mely során az együttes tagjai viseletben, énekelve vonultak végig a Duna-parton. A menethez és az eseményt lezáró táncházhoz szokás szerint sok néző is csatlakozott. Májusban az Óbudai Kulturális Központ gyereknapi rendezvényén bemutatóval egybekötött táncházunkon vehettek részt az érdeklődők. A Kis Göncöl csoportunk táncosaival május 10-én részt vettünk az Óbudai Sportágbörzén, hogy megmutassuk, a sportok mellett a tánc is kitűnő alternatívája a testmozgásnak. A résztvevők a bemutató után egy rövid táncház alkalmával közelebbről is megismerkedhettek a néptánccal. A Göncöl Néptáncegyüttes idén is fellépett az Óbuda Napja rendezvénysorozaton. Június 6-án felléptünk a Nemzeti Összetartozás Napján, 13-án évzáró műsort adtunk a Csillaghegyi Közösségi Házban, az előadás után pedig táncházba invitáltuk a nézőket. Nyáron három alkalommal álltunk fel a Gyerek Sziget színpadára. A fellépéseket közös táncolás követte. November elején bemutatót tartottunk az Óbudai Kulturális Központ által szervezett Népzene és néptánc nap alkalmából. Idén is többször tartottunk táncházat az Óbudai Advent rendezvénysorozaton, valamint teljes műsort adtunk a Fő téren. 2015-ben is havi rendszerességgel tartottunk ingyenes családi, illetve felnőtt táncházakat a Csillaghegyi Közösségi Házban, a Civil Házban és a kerület több pontján. Szeptembertől havonta tartunk nagy sikerű népzenei koncerttel kísért táncházat a 0-3 éves korosztály számára.

A kerületi rendezvények mellett több fellépése is volt az együttesnek az ország különböző pontjain. Visszatérő fellépőként műsort adtunk a Kékszalag vitorlásverseny kísérőrendezvényeként megrendezett VinCE Balaton Borfesztiválon Balatonfüreden. A szeptember elején megrendezett Mádi Furmint Fesztiválon szintén harmadik éve szavaznak nekünk bizalmat a szervezők. Felléptünk a csobánkai Szüreti Felvonuláson, illetve Bugyi település szüreti rendezvényén. A Szent István Bazilika előtt megrendezésre kerülő adventi vásár szervezői is harmadik éve számítanak a Göncöl Néptáncegyüttesre. Minden adventi hétvégén két alkalommal tartottunk rövid flashmobokat a vásárban nézelődők örömére.

Idén szakmai elismerésekben sem volt hiány. Április 25-én a Göncöl csoportunk részt vett a VI. Szilas Fesztiválon, ahol egy bonchidai koreográfiával és egy bodrogközi improvizációval álltunk színpadra. A szakmai zsűri elismerően nyilatkozott az előadásunkról. Az együttes két különdíjat is kapott; a Magyar Állami Népi Együttes különdíját, valamint Juhász Zsoltnak, a zsűri egyik tagjának különdíját. Május 16-án a Kis Göncöl részt vett a “Dunán innen, Tiszán túl” Kárpát-medencei Gyermek- és Ifjúsági Népművészeti tehetségkutató verseny budapesti és Pest megyei előválogatóján Nagykovácsiban. A táncosok csoportos és szóló kategóriában is megmérettették magukat. A szóló táncosok közül Bertalan Olivér “ígéretes tehetségű táncos” különdíjat kapott, míg Bernáth Bence kiemelt aranyminősítést ért el produkciójával, így részt vehetett a június 6-i országos döntőn Miskolcon. Bence korcsoportjában egyedüli fiú szólótáncosként jutott a döntőbe. Produkcióját a néptánc kategóriában ezüst minősítéssel jutalmazta a zsűri. Göncöl csoportunk október 17-én két koreográfiával indult a Tatabányán megrendezésre kerülő III. Agora Koreográfus Versenyen, ahol “együttes kategóriában elért kimagasló eredményért” kaptunk díjat, míg bonchidai koreográfiánkkal első helyezést értünk el. November végén együttesünk részt vett az Ajkán megrendezésre kerülő Bakony Néptáncfesztiválon is.

A fellépésekre való felkészüléshez nagyban hozzájárul az edzőtáborokban végzett munka. A Kis Göncöl idén nyáron is Pomázon, a Magyar Várban táborozott, míg a Göncöl és Nagy Göncöl csoportok Balatonszabadi-Sóstón készültek.

2016-ban sem fogunk pihenni. A Göncöl szekere megállás nélkül gurul tovább…